Děravá síť poslední záchrany: změny Zákona o hmotné nouzi ubírají těm nejchudším

Změny systému pomoci v hmotné nouzi, prosazené v průběhu roku 2017, přinesly trpké ovoce. Podle zkušeností odborníků Charity Česká republika, pracujících dlouhodobě s lidmi v nouzi, způsobují nedávné novely zákona těm nejchudším zbytečné potíže a jejich složitou materiální a bytovou situaci ještě zhoršují

Lidé mohou 15. dubna v kostelích přispět na pomoc obyvatelům Sýrie

Syrské děvče. Ilustrační foto: Caritas Internationalis

Věřící z Čech, Moravy a Slezska mohou o 3. velikonoční neděli (15. 4.) přispět na pomoc lidem ve válkou zmítané Sýrii. Peníze z této celonárodní kostelní sbírky využije Charita Česká republika na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve. Sestry se snaží pomáhat lidem v Sýrii, zmítané ozbrojeným konfliktem, aby nemuseli ze své země zcela odejít.

MDŽ: Charita má ženskou tvář a květinou ve svátek nezarmoutíš

Z azylového domu. Ilustrační snímek Jakub Žák

U příležitosti Mezinárodního dne žen, svátku úcty k ženám, připomínáme, že rovnosti žen a mužů ještě nebylo dosaženo. Ženy jsou rovněž z hlediska rizika více ohroženy chudobou více, než muži. Ženy však pracují také v Charitě. Co by jim k MDŽ udělalo radost? A co by popřály ženám, s nimiž se setkávají při vykonávání své profese? O tom více v anketě.

Chudoba je dědičná, mladým chybí vzdělání i vzory,

Martina Veverková, sociální analytička Charity ČR. Foto: Aleš Masner

říká Martina Veverková, sociální analytička z Charity Česká republika v rozhovoru na DVTV. V Česku je možné zadlužit děti bez vlastního přičinění a kumulují se jim problémy spojené se sociálním vyloučením, říká.

Caritas CARES report: Výzkum mezi odborníky zjistil, že chudoba je v Česku dědičná

Dluhy v Česku mají mají i děti. Ilustrační snímek Jakub Žák

Během odborné konference s podtitulkem Sociální situace v České republice pohledem Charity byla 13. února v Evropském domě v Praze představena zpráva Caritas CARES report 2017. Zpráva vznikla na základě šetření v síti Charity Česká republika a popisuje sociální situaci mladých lidí na našem území. Do projektu se zapojily charity ze 17 evropských zemí.

Sečteno! Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Tříkrálový koledník z Kutné Hory. Snímek Jakub Žák

112 260 037 korun. Tolik se letos vybralo do pokladniček Tříkrálové sbírky. Celkem 22 767 jich místní charity pod úředním dozorem rozpečetily a peníze z nich sečetly. Koledníci v přestrojení za tři krále vybírali peníze prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika teď děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Nabízíme volné byty v Domě pokojného stáří

Oblastní charita nabízí k pronájmu volné byty v DPS sv. Kryštofa v UO-Kerharticích:

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Otcovská dovolená

Otcové budou moci čerpat 7 dní volna po narození dítěte.

Ohlédnutí za příměstskými tábory

Příměstské tábory na Ostrově

I letos Centrum pod střechou pořádalo příměstské tábory. Tentokrát ale byly pořádány v areálu Ostrov v Letohradě. Na areál jsme si rychle zvykli a zabydleli se tam.

První týden příměstských táborů nesl název Tábor naruby. Nikdo si asi plně neuměl představit, co se na takovém táboře bude dít. Jakmile jsme to ale v pondělí dětem vysvětlili, mohla začít naše cesta rokem, kdy jsme každý den, slavili významný den v roce. V pondělí jsme začali Velikonocemi, kde na děti kromě seznamování čekaly různé soutěže v podobě hledání vajíček ve vyznačeném poli. V dalších dnech jsme pokračovali například Halloweenem nebo Vánocemi, kdy jsme navštívili i muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Tábor jsme ukončili, jako každý správný rok, Silvestrem a výrobou vlastního „drinku“.

Další tábor se nesl v zálesáckém duchu. Jedli jsme z ešusů, byli jsme se podívat na lesní naučnou stezku v Dlouhoňovících a jako hřeb tábora byla návštěva sokolníka i s ukázkou různých dravců jako byl například výr, poštolka, orel. Děti se dozvěděly mnoho zajímavostí a některé dravce si mohly i pohladit, nebo držet na ruce.

Poslední týden na Ostrově jsme měli téma Máme rádi zvířata. V tomto týdnu děti hrály různé hry se zvířecí tématikou, navštívili jsme mini ZOO a park v Častolovicích a navázali spolupráci s Europe Direct z Pardubic. Europe Direct si pro děti připravil bohatý program zaměřený na přírodu (Natura 2000), který byl nejen vzdělávací, ale i sportovně a týmově založený. Na konci tohoto programu se vyhlásily výsledky jednotlivců, ale i týmu a holky z Europe Direct rozdaly dětem spoustu zajímavých cen.

Kromě bohatého programu jsme u příměstských táborů ocenili také dostupnost bazénu v areálu, kterého jsme hojně využívali. My si tyto týdny užili a doufáme, že děti stejně tak.

IMG_20170816_10522622047198_10208328478124616_853504248_oIMG_20170816_094749IMG_20170814_144629IMG_20170717_104009

EU1

EU2