Nabízíme volné byty v Domě pokojného stáří

Oblastní charita nabízí k pronájmu volné byty v DPS sv. Kryštofa v UO-Kerharticích:

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Otcovská dovolená

Otcové budou moci čerpat 7 dní volna po narození dítěte.

Ohlédnutí za příměstskými tábory

Příměstské tábory na Ostrově

I letos Centrum pod střechou pořádalo příměstské tábory. Tentokrát ale byly pořádány v areálu Ostrov v Letohradě. Na areál jsme si rychle zvykli a zabydleli se tam.

První týden příměstských táborů nesl název Tábor naruby. Nikdo si asi plně neuměl představit, co se na takovém táboře bude dít. Jakmile jsme to ale v pondělí dětem vysvětlili, mohla začít naše cesta rokem, kdy jsme každý den, slavili významný den v roce. V pondělí jsme začali Velikonocemi, kde na děti kromě seznamování čekaly různé soutěže v podobě hledání vajíček ve vyznačeném poli. V dalších dnech jsme pokračovali například Halloweenem nebo Vánocemi, kdy jsme navštívili i muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Tábor jsme ukončili, jako každý správný rok, Silvestrem a výrobou vlastního „drinku“.

Další tábor se nesl v zálesáckém duchu. Jedli jsme z ešusů, byli jsme se podívat na lesní naučnou stezku v Dlouhoňovících a jako hřeb tábora byla návštěva sokolníka i s ukázkou různých dravců jako byl například výr, poštolka, orel. Děti se dozvěděly mnoho zajímavostí a některé dravce si mohly i pohladit, nebo držet na ruce.

Poslední týden na Ostrově jsme měli téma Máme rádi zvířata. V tomto týdnu děti hrály různé hry se zvířecí tématikou, navštívili jsme mini ZOO a park v Častolovicích a navázali spolupráci s Europe Direct z Pardubic. Europe Direct si pro děti připravil bohatý program zaměřený na přírodu (Natura 2000), který byl nejen vzdělávací, ale i sportovně a týmově založený. Na konci tohoto programu se vyhlásily výsledky jednotlivců, ale i týmu a holky z Europe Direct rozdaly dětem spoustu zajímavých cen.

Kromě bohatého programu jsme u příměstských táborů ocenili také dostupnost bazénu v areálu, kterého jsme hojně využívali. My si tyto týdny užili a doufáme, že děti stejně tak.

IMG_20170816_10522622047198_10208328478124616_853504248_oIMG_20170816_094749IMG_20170814_144629IMG_20170717_104009

Oddlužení po novele insolvenčního zákona

O dr. 2006 mohou dlužníci řešit své dluhy formou oddlužení v insolvenčním řízení. Zákon upravující oddlužení se již několikrát změnil, naposledy novelou insolvenčního zákona k 1.7.2017.

Nikdy mně nikdo neřekl, že peníze je třeba si rozdělit

Věci, které považujeme za běžné, řada lidí nezná, Nikdo jim v životě nepředal vzor, jak pečovat o děti, hospodařit s penězi nebo řešit běžné konflikty...

Jsme si teď s tátou mnohem blíž

Paní Milada Truncová z České Třebové se stará o svého tatínka (74) od r. 2011. Předtím prošel několika domovy důchodců a léčebnami dlouhodobě nemocných, až se jeho dcera rozhodla k vážnému životnímu kroku - opustit zaměstnání a zůstat s tatínkem doma.

Převzít zodpovědnost za svůj život

To, kde se teď nacházím, je místo, kam jsem sám sebe dovedl já sám. (Mark Dzirasa)

Oslavy 25. výročí v Neratově

Letos je to právě 25 let, co arcibiskup Karel Otčenášek obnovil činnost Diecézní charity Hradec Králové. Čtvrtstoletí od svého vzniku si připomínají i mnohé regionální Charity. Při této příležitosti bude v pátek 2. června od 10 hod. sloužena slavnostní a děkovná mše svatá v poutním kostele v Neratově, kterou bude celebrovat prezident Diecézní charity Mons. Josef Suchár spolu s hostujícími biskupy a kněžími. Poté bude oceněno 19 pracovníků a dobrovolníků za obětavou práci v Charitě. Oslavy zakončí koncert písničkáře Pavla Helana od 14:30 v poutním kostele.

Dluhové pasti: náš společný problém

Odstraňme Dluhové pasti! Foto: Jakub Žák

Charita ČR uspořádala 11. května v pražském Evropském domě mezinárodní odbornou konferenci nazvanou „Odstraňme dluhové pasti! Opatření proti předlužení napříč Evropou“, aby opětovně upozornila na problém předlužování jednotlivců a dluhových pastí. Konference se kromě českých řečníků zúčastnili zástupci neziskových organizací z Polska, Litvy, Lotyšska a Německa.

EU1

EU2