Na Králicku občané přispěli ke vzniku nové sociální služby

tisková zpráva Pardubického kraje ze dne 4.10.2017

Pardubice/Králíky (4. 10. 2017) – Oblastní charita Ústí nad Orlicí otevřela ve spolupráci s městem Králíky a Pardubickým krajem nové sociálně terapeutické dílny pro klienty s mentálním hendikepem. Reagovala tak na požadavky rodičů už dospělých dětí, které jsou schopné vykonávat jednoduché činnosti, ale nemají žádné uplatnění. Středisko Miriam sídlí v objektu města Králíky nedaleko Velkého náměstí a je otevřeno každý všední den. Výrobky zdejších klientů je možné si zakoupit v obchůdku přímo na místě.

„Na vzniku této služby pracovala řada lidí dva roky. Zájem vzešel od rodičů uživatelů služby a zapojily se Charita i město. Je to vzorový příklad, jak by sociální služby měly vznikat, na základě jasné potřebnosti v daném území,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a uvádí i opačné příklady: „Občas za námi chodí podnikatelé, kteří vlastní nefunkční budovu a myslí si, že jim evropské fondy zaplatí rekonstrukci a dotace na sociální služby zase uhradí provoz. Tak to ale nefunguje.“

Na Králicku není síť sociálních služeb příliš hustá a zařízení muselo hledat inspiraci jinde. „Když město udělalo šetření a zjistilo, jaká je tady potřebnost těchto služeb, byli jsme se poradit v Oblastní charitě v Poličce. Tam mají jak stacionář pro osoby s největším omezením, tak sociálně terapeutické dílny i sociální podnik, kde už se jede na určitý výkon. My jsme zvolili tu střední cestu,“ vysvětluje ředitelka Oblastní charity v Ústí nad Orlicí Marie Malá. Vzhledem k tomu, že nová služba nemohla žádat o financování z víceletého evropského projektu, který už je v běhu, uhradí letošní rok Pardubický kraj. Na příští rok se charitě podařilo získat jinou evropskou dotaci a v roce 2019 se už s touto službou budou moci zařadit mezi ostatní poskytovatele v kraji.

Město Králíky dalo středisku k dispozici přízemní prostory svého bytového domu. „Dříve zde byly kanceláře úřadu práce, ten se ale přestěhoval a bylo to tu prázdné. Zajistili jsme tedy rekonstrukci domu tak, aby byl bezpečný a vhodný i pro pohyb lidí s hendikepem,“ sdělila starostka města Jana Ponocná.

Služba pomůže nejen samotným klientům, ale také jejich rodičům, kteří o ně pečovali a často kvůli tomu nemohli chodit do práce. „Kdo to nezažil mít doma postižené dospělé dítě, tak neví, co to je,“ vypráví hlavní iniciátorka vzniku dílny Věra Krsková. „ Já sama učím ve speciální škole, kde mohou být děti do 26 let, ale co pak s nimi? Jak je doma zabavit, aby se nenudily? My jsme syna odmalička vychovávali k manuální zručnosti, je šikovný, ale potřebuje to někde uplatnit. A tady je šťastný.“

Zuzana Nováková, odd. komunikace a vnějších vztahů , Komenského nám. 125, Pardubice, tel.: 725187650

DSCN8256DSCN8290DSCN8323

další fotografie najdete zde:FOTOGALERIE

Tříkrálová sbírka 2017