Nadace J&T podpořila domácí hospicovou péči

tisková zpráva ze dne: 1.8.2017

Nadace J&T poskytla v loňském roce částku 100.000 Kč na podporu služby domácí hospicové péče.

Domácí specializovaná hospicová péče Ústí nad Orlicí nabízí profesionální zdravotní službu nevyléčitelně nemocným pacientům, kteří si přejí zemřít doma. Zároveň je nepřetržitou oporou pro pečující rodinu. Hospicový tým zahrnuje práci lékaře, zdravotních sester, sociálního pracovníka, psychologa a duchovního. Protože některé činnosti odborného týmu nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami, (práce hospicového lékaře, noční pohotovost zdravotních sester a sociálního pracovníka, psychologa, poradenství pro pozůstalé), byla podpora Nadace J&T určena právě na mzdu paliativního lékaře.

Hospicový tým vyprovodí ke konci života každoročně více než stovku pacientů v okrese Ústí nad Orlicí.

Od rodin našich pacientů:

„S Charitou a hospicovou péčí jsem navázala kontakt poté, co můj manžel onkologicky onemocněl. Po neúspěšné operaci měl velké problémy s příjmem potravy a rychle mu ubývaly síly. Každý den přijížděla jedna z pěti sester, zkontrolovala jeho stav, aplikovala infuzi, později i morfium, udělala potřebné odběry. Hned na začátku přijel i pan doktor, který nám vysvětlil, v čem spočívá jejich péče. Jejím cílem není pacienta vyléčit, ale zmírnit jeho bolesti a nevolnosti a umožnit mu klidný a důstojný konec života. Jak lékař, tak i sestřičky velmi dobře psychicky působili na manžela i na celou rodinu. Okamžité reakce při jakýchkoliv obtížích v jakoukoliv denní i noční dobu i ve svátek, snaha o maximální úlevu při bolestech nám dávaly pocit jistoty a bezpečí. Velkým přínosem pro nás byl i jejich lidský přístup. Sestřičky zodpověděly všechny naše otázky, případně je konzultovaly s lékařem, a zároveň se snažily oživit atmosféru konverzací o běžných záležitostech, o rodině, a tak odpoutat myšlenky pacienta na jeho zdravotní trable. Staly se součástí našeho každodenního života, téměř členy rodiny. Zájem o pacienta, příjemný úsměv na tváři a stálé hledání, jak ještě víc ulevit byly na denním pořádku. Za všechno, co pro nás Charita a sestřičky z hospicového týmu udělaly, jsme jim velmi vděčni.“ (M.D.)

Protože řadu činností v rámci hospicové péče financuje OCH z vlastních zdrojů, má podpora Nadace J&T velký význam a Oblastní charita vyjadřuje Nadaci J&T upřímné poděkování.

hospicový týmhospicový pacientsestra u hospicového pacientasetkání rodin hospicových pacientůsestra u pacientaJ&T_Nadace_logo_Coral_RGB

Iva Marková, t: 734 769 713

Tříkrálová sbírka 2017

Náš výtěžek