Setkání pozůstalých

tisková zpráva ze dne: 17.2.2017

Jako každý rok, i letos v únoru se uskutečnilo setkání lidí, kteří v loňském roce přišli o svého člena rodiny, a kteří byli v péči hospicového týmu Oblastní charity Ústí nad Orlicí. Setkání lidí, kteří do svého okolí vysílají obrázek toho, co považují za normální – doma umírá člověk, o kterého pečuje rodina, a je tu i Charita, o níž se mohou profesionálně a lidsky opřít.

Sešli se stateční lidé. Ti, kdo nezištně slouží svým nejbližším, ti, kteří odcházejí ze života i ti, kteří poskytují profesionální péči a podporu tomu, kdo odchází, a rodině, která zůstává.

I letos zazněla z obou stran slova díků. I letos se sdílelo, plakalo, ale i smálo – to když se vzpomínalo na poslední pěkné chvilky v kruhu rodiny…

Smrt je v dnešní společnosti tabu,“ připomněl letohradský kněz Václav Vacek, který má s vyprovázením umírajících sám bohaté zkušenosti. „umírající i ti, kdo stojí u lůžka, jsou v tu chvíli sami. Důležité je mluvit a nebýt s tím sám. Důležité je i plakat a truchlit…“

Sestřičky mi daly to, co jsem potřeboval – podporu, pochopení a lidskost,“ řekl jeden z pozůstalých, „staral jsem se rok a půl o manželku, to jsem ještě o Charitě nevěděl, až teď, když mi zemřel syn…“ Vděčnost vyjádřila i paní, která se starala o umírající maminku a přítele na vozíčku: „Nebýt jich, nezvládla bych to.“

Na smrt se připravit nedá“, připomněla vrchní sestra Petra Kaplanová, “ale existuje návod, co si s umírajícím členem rodiny ve vhodné chvíli říct: Odpouštím ti. Odpusť mi. Děkuji ti. Mám tě rád, sbohem…“

Součástí hospicového týmu je také psycholožka, která nabízí podporu pacientům i jejich rodinám, a dále sociální pracovnice, která rodině poskytuje poradenství a pomáhá např. se zajištěním sociálních příspěvků.

setkání uvedla vrchní sestra Petra KaplanováDSCN6762DSCN6770

Iva Marková, www.uo.charita.cz, tel. 734 769 713

Domácí hospicovou péči v tomto roce podpořili:

J&T_NF_logo_Gradient_RGB-webnadace_agrofertlegrandlogo ČEZ

Tříkrálová sbírka 2017

Náš výtěžek
2 495 071 Kč

Rozpečetěno pokladniček

Zobrazit podrobné výsledky z celé ČR