Sociálně terapeutické dílny Miriam

tisková zpráva ze dne: 3.8.2017

Oblastní charita Ústí nad Orlicí, s podporou Města Králíky, otevřela v Králíkách novou sociální službu pro občany s tělesným a mentálním postižením.

Sociálně terapeutické dílny Miriam (STD) pracují s klienty formou manuální práce, a dále jim nabízejí aktivity, které rozvíjí jejich osobnost, společenské kontakty nebo komunikaci. Kapacita zařízení je 8 osob.

Zrod projektu a jeho financování objasňuje ředitelka Oblastní charity, Ing. Marie Malá: „Podnět ke vzniku celého projektu dali manželé Krskovi, kteří hledali smysluplnou činnost pro svého syna. Po ukončení školy s ním vyráběli různé výrobky a tyto své zkušenosti chtěli nabídnout i dalším lidem s handicapem. Po několika jednáních se tedy podařilo otevřít službu, která tyto možnosti nabízí.“ Oblastní charita zařízení provozuje, město Králíky pronajalo prostory. Částečné finanční krytí zajišťují Ministerstvo práce a sociálních věcí a Pardubický kraj, Oblastní charita projekt dofinancovává z Tříkrálové sbírky, darů a příspěvku od města.

O klienty pečuje odborně vyškolený personál. Vedoucí zařízení, Mgr. Miroslava Kopecká uvádí: „Cílem našeho projektu je dát uplatnění lidem s handicapem - zapojit je do práce, rozvíjet jejich manuální zručnost, ale i sociální kontakty a dovednosti. Jde o sociální činnost, nikoli výdělečnou, takže výkon není určující. Občané s postižením zde vyrábějí nejrůznější dekorační předměty ze dřeva, překližky, látky, papíru apod. Chodíme na obědy do školní jídelny, kde podporujeme klienty k samostatnosti. Odpolední program věnujeme muzikoterapii, hraní rozumových her, případně individuální práci.“

A proč právě Miriam? Miriam je biblické jméno (častější českou obdobou je Marie) a má poukazovat na nedalekou Horu Matky Boží s klášterem a poutním místem. „Zároveň manžel biblické Marie, sv. Josef, byl řemeslník, tesař, což symbolizuje manuální práci v našich dílnách. A do třetice Marie a Josef byli rodiče, tvořili rodinu, která je základem naší společnosti. To preferuje a podporuje i Charita. A také pro naše klienty je jejich rodina velice důležitá…“ doplňuje ředitelka organizace.

V pohraniční oblasti kraje s omezenými pracovními příležitostmi se tak díky spolupráci několika subjektů podařilo najít smysluplnou činnost pro občany, kteří mají ještě méně možností, jak sehnat práci.

Oblastní charita srdečně zve na SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ dílen, které se uskuteční 3. října v 10 h.Akce

Bližší informace o službě najdete zde: Sociálně terapeutické dílny

Kontaktní údaje:

Sociálně-terapeutické dílny Miriam, Příční 352, Králíky