Diecézní charita Hradec Králové zahájila tento projekt v roce 2000 ve spolupráci s biskupem Bernardem Morasem z diecéze Belgaum v indickém státě Karnataka. Oblastní charita Ústí nad Orlicí koordinuje tento projekt -  v těsné spolupráci s letohradskou farností - v oblasti letohradska.

Program Adopce na dálku je projekt Diecézní charity Hradec Králové,  zaměřený na pomoc chudým dětem z Indie formou příspěvku na jejich vzdělání. Náklady na jedno dítě činí 5.000 Kč ročně a z této částky je dítěti hrazeno školné, školní pomůcky, školní brašna a uniforma, cestovní výdaje, strava, základní zdravotní péče a tábor.

V Indii s více než miliardou obyvatel je 35 % lidí stále bez vzdělání, proto má tento projekt svůj význam, i když je to jen pomyslná kapka v moři.

Část finančních prostředků, které se vybírají především v kostelích letohradské farnosti,  se vedle podpory dětí zasílá i na přidružené projekty, např. na podporu bydlení chudých rodin s dětmi.

Kontakt:

Oblastní charita Ústí nad Orlicí

Na Kopečku 356, 561 51 Letohrad

Sbírka na Adopci na dálku 2017/2018

tisková zpráva ze dne: 30.10.2017

Indická vzdělávací centra se stala mostem mezi školou a domovem

V červnu 2016 bylo společně se školním rokem v Indii opět zahájeno mimoškolní vzdělávání dětí z chudých rodin. Až do konce března 2017 se děti scházely v odpoledních a večerních hodinách ve 20  různých centrech v oblasti Bangalore. Pomoc při úkolech a doučování byla poskytnuta celkem 570 dětem školního věku. Projekt se realizuje díky dárcům Tříkrálové sbírky již od roku 2014.

Prázdninové tábory dodaly chudým indickým dětem odvahu a sebevědomí

V rámci projektu Adopce na dálku® se podporované indické děti každoročně účastní prázdninových táborů, které pořádají naši indičtí koordinátoři. Tábory probíhají na více místech v místních jazycích. Aktivně se jich účastní děti i dobrovolníci.

Mladí Indové získali potřebnou kvalifikaci díky Tříkrálové sbírce

Od listopadu 2014 přispívá hradecká diecézní Charita na kvalifikační kurzy pro mladé lidi z indického venkova. Kurzy jsou určené pro lidi ve věku 18–35 let z naší partnerské arcidiecéze Bangalore, kteří jsou znevýhodnění na pracovním trhu. Mladí muži mohou díky tomuto projektu získat řidičské oprávnění, zatímco z mladých žen se stávají švadleny. Tato forma pomoci se v předchozích letech osvědčila. Absolventům těchto kurzů se daří získávat kvalifikovanější a tím pádem i lépe placenou práci.

Adopce na dálku 2017

tisková zpráva ze dne: 9.3.2017

Sbírka na Adopci na dálku 2016/2017

tisková zpráva ze dne: 24.10.2016

Pozdrav od Rudolfa z Indie

Rudolf je indický chlapec, který pochází z oblasti Belgaum. V roce 2013 byl zapojen do projektu Adopce na dálku® realizovaném v indickém státě Karnataka.

Chlapci byla 3. února 2015 diagnostikována leukémie a byl okamžitě převezen do nemocnice v Bombay, kde ve středu 11. února 2015 začala nákladná léčba.

Na léčbu se podařilo získat od českých dárců finanční dar v celkové výši 227.060 Kč.

V prosinci loňského roku Rudolf absolvoval celkové vyšetření, kdy lékaři na základě krevních testů potvrdili úspěšnou léčbu leukémie. Rudolf tak s námi mohl letos oslavit své 7. narozeniny.

Nyní chodí do školy a posílá pozdravy všem, kteří ho podpořili finančně i modlitbou.

Adopce na dálku 2016

tisková zpráva ze dne 10.3.2016

Adopce na dálku 2015/2016

Od listopadu 2015 bude v Letohradě probíhat další sbírka na podporu vzdělání indických dětí.

Cesta za dětmi do Indie

Mgr. Kristýna Stejskalová odcestovala o letošních prázdninách do Indie učit děti v indické vesnici Manchhe v oblasti Belgaum. Setkala se s dětmi zapojenými do projektu Adopce na dálku® a také měla po tuto dobu možnost prožít několik dní v internátní škole, která byla postavena díky štědrosti dárců projektu Adopce na dálku® a TS.