Člověk nic nedostane jen tak...

Jednou z oblastí poradenství v občanské poradně je ochrana spotřebitelů. Obrátila se na nás klientka, která se zúčastnila  předváděcí akce:

Paní O. měla telefonát. Informovali ji, že obdrží poukázku na vyzvednutí výhry, protože byla vylosovaná z odpovědí v anketě. Výhru si měla vyzvednout v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí poté, co si vyslechne přednášku o zahradní technice. Po přednášce však následovala prezentace a video o parním čističi. Paní O. byla „náhodně“ vylosovaná a vyhrála slevu 50.000,- Kč na předváděný parní čistič. Cena tohoto parního čističe však byla 80.000,- Kč. Aby mohla paní výhru uplatnit, a k tomu ještě dostat nádobí jako „dárek“, musela rozdíl doplatit. Zvažovala tedy, zda chce výhru vůbec převzít a zda parní čistič i darované nádobí upotřebí. Pořadatelé však na paní O. naléhali, až pod tlakem kupní smlouvu podepsala. Chtěli po ní 30.000,- Kč. Paní O. však u sebe neměla tolik peněz v hotovosti. Aby mohla rozdíl doplatit, pořadatelé ji velice ochotně zavezli do banky. A tak si z přednášky o zahradní technice odvážela parní čistič a nádobí.

Doma si paní O. vše důkladně rozmyslela, usoudila, že zboží nevyužije, a proto se rozhodla od smlouvy odstoupit. Písemné odstoupení od kupní smlouvy nikdo nepřevzal, vrátilo se zpět. A protože se jí nepovedlo prodávajícího zastihnout ani písemně ani telefonicky, zaslala mu zboží zpět.

Občanská poradna paní O. pomohla obrátit se na Českou obchodní inspekci a požádat o řešení sporu mimosoudní cestou. Česká obchodní inspekce však nebyla schopna prodávajícího dohledat, protože společnost zanikla.

Paní se proto dále obrátila na právníka, zda existuje šance, jak od prodejce zaplacených 30.000,- Kč získat nazpět. Během konzultace s právníkem vyšlo najevo, že jedinou možností je soudní řízení. Uspokojivý výsledek však není zaručen, a na právníka a soudní výlohy paní nemá ani peníze.

Své půlroční úsilí nakonec vzdala. Časem se snad smíří s tím, že o peníze i zboží přišla. Jedním si je ale naprosto jistá: člověk nic nedostane jen tak…

bližší informace o Občanské poradně Ústí nad Orlicí:

Občanská poradna