Pět let poskytujeme služby v oblasti oddlužení
22. března 2023 Aktuálně z naší Charity

Pět let poskytujeme služby v oblasti oddlužení

Občanská poradna Ústí nad Orlicí je již pět let držitelem akreditace pro poskytování služeb v oblasti oddlužení. Co si pod tím představit? A co všechno se našim klientům za tu dobu podařilo?

Oddlužení, lidově osobní bankrot, se v českém právním řádu objevil v roce 2007. Prapůvodně šlo o „druhou šanci“ pro spotřebitele, kteří se neúměrně zadlužili a své dluhy již nezvládali splácet. Podnikatelům a živnostníkům byla tato cesta zapovězena. Již od nabytí účinnosti poskytovaly občanské poradny napříč celou zemí dlužníkům informace a rady, jak oddlužení využít. Během let počty žadatelů rostly, oddlužení se zpřístupnilo i lidem se starými podnikatelskými dluhy a nakonec i aktivním podnikatelům.

Ruku v ruce s nárůstem žádostí šla i regulace. Zatímco na začátku si mohl každý dlužník sám podat návrh k soudu, od r. 2017 musel být návrh sepsán a podán pouze odborníkem, např. advokátem, insolvenčním správcem či tzv. akreditovanou osobou. Naše poradna akreditaci úspěšně získala a návrhy klientům díky tomu bezplatně sepisujeme a podáváme ke krajským soudům.

Klienti oceňují, že zatímco advokáti a insolvenční správci sepisují návrhy za pevně daný poplatek, služby občanské poradny jsou zcela zdarma. Všem klientům také nabízíme jak před podáním návrhu, tak kdykoli v průběhu oddlužení bezplatné poradenství.

Snažíme se s klienty řešit jejich problémy komplexně – nejde nám o to co nejrychleji podat co nejvíc návrhů. S každým klientem probíráme i souvislosti – jak se do dluhů dostal a zda mu v budoucnu nehrozí další zadlužování. S klienty pečlivě zvažujeme, jestli je pro ně oddlužení ideálním řešením a jaké jsou jiné alternativy. Předem počítáme, jak vysoké budou splátky na oddlužení a zda člověk zvládne ze zbývajících peněz hradit bydlení, dojíždění do práce a všechny své další potřeby.

Mnohdy se stává, že se klient přijde zeptat na oddlužení a během spolupráce vyplyne a vyřeší se jiný problém, např. se klientovi podaří zrušit vyživovací povinnost, která již nebyla nutná, podaří se přejít z práce načerno do legálního zaměstnání, příp. se ukáže, že dluh, kterého se klient tolik obával, je již promlčený nebo exekuce neoprávněná.

Za pět let trvání akreditace podala Občanská poradna Ústí nad Orlicí přes 400 návrhů na povolení oddlužení za své klienty. Mnoho dalších lidí se na poradnu obrací pro radu, jak své dluhy řešit, i když oddlužení nakonec z různých důvodů nevyužijí. Těší nás, když se pak od klientů dozvíme, že jejich oddlužení bylo úspěšné, dluhů se zbavili a začali nový život.

Kateřina Rybková DiS.

vedoucí Občanské poradny