S osobní asistentkou ožila paní Radka i její domácnost
16. května 2022 z naší Charity

S osobní asistentkou ožila paní Radka i její domácnost

V roce 2006, dva roky po svatbě, byla paní Radce diagnostikována roztroušená skleróza. Zpočátku se nemoc projevovala nenápadně, ale po porodu syna a po smrti dvojčete paní Radky v roce 2010, nastal největší progres nemoci. Přestože podstoupila standardní dostupnou léčbu, nemoc postupovala dál, a v roce 2022 se Radka nachází ve stavu nepohyblivosti od ramen dolů.

Paní Radka a její manžel se rozhodli oslovit Oblastní charitu již v roce 2016. V té době do rodiny dojížděla charitní pečovatelská služba, později začali využívat službu osobní asistence. K paní Radce nyní dochází tři osobní asistentky, které střídavě tráví s rodinou 5 dní v týdnu, někdy i 10 hodin denně. Manžel Rudolf k tomu říká: „Příchod osobní asistentky je pro nás velkou psychickou podporou. Jelikož manželka nejde nechat bez dozoru a potřebuje pomoci ve všem, je péče o ní velmi náročná. Dříve mi nezbýval žádný volný čas pro sebe a mého syna, často u nás doma vznikala tzv. ponorka. Osobní asistentka nás vytrhla z všední životní šedi a zase si užíváme běžných denních radostí.“

Nejvíce času tráví s paní Radkou asistentka Barbora, která popisuje jejich běžný den: „Během dopoledne, po ranní hygieně a snídani, sledujeme pohádky v televizi a Radčin Facebook, díky kterému komunikuje s okolním světem. Hrajeme karty, pečeme, tvoříme. Později připravujeme oběd. Strava musí být rozmixovaná a kompaktní, protože má Radka problémy s vykašláváním. Kdyby ji sousto zaskočilo, mohla by se udusit.“

A plno práce je čeká také odpoledne. „Po odpočinku následuje logopedie a rehabilitační cvičení, které nám doporučily charitní sestřičky. Díky posilování rukou se paní Radce velmi zlepšil úchop předmětů. Když je hezké počasí, můžeme konečně na procházky díky novému elektrickému vozíku, který byl Radce pořízen díky manželovu rozhodnutí v létě 2021. Procházky nám bohužel ztěžuje stav místní komunikace. Otřesy, které zažívá při cestě na vozíku z domova po přilehlé nezpevněné komunikaci, jejímu zdravotnímu stavu vůbec neprospívají. A když přijde z práce Radčin manžel a syn ze školy, snažíme se vymýšlet společně nějaké hry,“ uvedla Barbora.

Osobní asistentka se stává součástí rodiny. Barboře se podařilo navázat se všemi jejími členy přátelské vztahy. Díky tomu ožila nejen celá domácnost, ale především Radka, která díky příjemné atmosféře a profesionálnímu přístupu osobní asistentky dělá zdravotní pokroky.

LogopedieV době koronaviruNa terase