Světový den bezdomovectví 10. října
10. října 2022 z naší Charity

Světový den bezdomovectví 10. října

Cílem Mezinárodního dne bezdomovectví je upozornit na potřeby lidí bez domova na místní úrovni a zároveň dát společnosti příležitost reagovat na tento celosvětový problém. Charita ČR poskytuje lidem bez domova řadu sociálních služeb.

Oblastní charita Ústí nad Orlicí provozuje v okrese dvě služby. Od roku 2012 je to Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova v Lanškrouně a od roku 2014 Sociální sprcha v Ústí nad Orlicí.

Obě zařízení využili klienti za dobu jejich trvání k více než pěti tisícům návštěvám. Lidé bez domova zde mají možnost hygieny, výměny ošacení, odpočinku. V Lanškrouně navíc sociální pracovnice se zájemci pracují na jejich životní situaci - pomáhají jim zařídit doklady, sehnat práci či ubytování.

V Nízkoprahovém denním centru v Lanškrouně každoročně pořádají pro své klienty vánoční setkání s gulášem, živou hudbou a kulturním vystoupením dětí. Letos se tam u ohníčku a opékání buřtů sešli i o prázdninách. „Když lanškrounským sídlištěm zněla píseň „Slzy tvý mámy“, všichni jsme cítili přijetí - jako doma, mezi svými,“ uvedla vedoucí služby Martina Šedová.

Mezinárodní den bezdomovectví se připomíná ve více než stovce zemí světa od roku 2010.

Bc. Iva Marková

tisk a propagace