Mezinárodní den zdravotních sester
12. května 2022 z naší Charity

Mezinárodní den zdravotních sester

Dne 12. května každoročně slavíme Mezinárodní den sester, skrze který si připomínáme narození Florence Nightingale, anglické ošetřovatelky a zakladatelky povolání zdravotní sestry.

Je považována za zakladatelku a průkopnici povolání všeobecné (zdravotní) sestry a moderního ošetřovatelství. Do povědomí se zapsala především jako „Lady of the Lamp“ neboli „Dáma s lampou“, kterou si vysloužila za svoji obětavou ošetřovatelskou práci při Krymské válce, kde pracovala v armádní nemocnici v Scutari. Významně se zasloužila o modernizaci ošetřovatelské praxe a zavedla standardy péče a hygieny, které mimo jiné pomohly rapidně snížit úmrtnost vojáků v již zmíněné Krymské válce. (Zdroj: https://www.mzcr.cz)

V tradici obětavé ošetřovatelské péče pokračuje také našich 37 zdravotních sestřiček, které vyjíždějí do terénu za pacienty: "V terénu musí být velice samostatné a multioborové. Ony jsou Ty, které jsou propojením mezi pacientem a lékařem, v terénu jsou samy. Samostatnost, rozhodnost, empatie, posouzení, diagnostika, provedení výkonu, rehabilitace, doprovázení, to je jen malá část práce sestry v terénu," sděluje vrchní sestra Renata Prokopcová a dodává: "Potřebují ke své práci kvalitní vozový park, vyjíždějí za každého počasí, hospicové sestry slouží v režimu 24/7, kvalitní auto je velkou jistotou. Neustále se specializují v dalších oborech, zvyšují kredit své práce. Pracují týmově, je pro ně hodně důležité dobré zázemí pro práci, přístrojové vybavení, materiálové vybavení, podpora vedení, rozvoj vzdělávání. Pracuje se s prevencí syndromu vyhoření, sestřičky jsou často pro pacienty jediným denním kontaktem, propojením s rodinou, často jsou svědky i konfliktů v rodině. A aby toto vše mohly zvládat, samy potřebují podporu své rodiny."

Na závěr přidává vrchní sestra poděkování: "Chtěla bych jménem Oblastní charity Ústí nad Orlicí poděkovat všem našim sestřičkám za jejich práci. Každý den vyrážejí po celém okrese za svými pacienty, kterým přinášejí nejen zdravotní ošetření, ale také úsměv, pomoc a vyslechnutí. I pro sestřičky jsou návštěvy pacientů radostí. Dokážou jim profesionálně a laskavě pomoci, vidí jejich vděčnost. Jak se říká: „Kdo dává, dostane.“

Leckdy není práce zdravotní sestry v terénu úplně jednoduchá. Některé situace, které sestry zažívají, jsme se snažily zachytit v následujícím videu: