Sociální sprcha a půjčovna pomůcek v Ústí jsou v plném provozu
9. června 2020 z naší Charity

Sociální sprcha a půjčovna pomůcek v Ústí jsou v plném provozu

Sociální sprcha v Ústí nad Orlicí je po přechodném uzavření od 20. dubna znovu otevřena. 29. dubna jsme navštívili vedoucí zařízení, sr. Pavlu Rychnovskou, která má zároveň na starosti provoz Půjčovny kompenzačních pomůcek. Ten den měla zrovna napilno. Od rána do půl jedenácté stihla půjčit oxygenerátor, polohovací postel, vyřídit požadavek na šatstvo pro člověka v nouzi a přijmout dva lidi bez přístřeší, kteří se přišli umýt do sociální sprchy. „Kolegyně z hospicové péče teď měly několik nových pacientů, a tak dnes je větší zájem o pomůcky,“ vysvětluje sestra Pavla. Provoz ústecké půjčovny je ale stabilně největší ze všech tří, které Oblastní charita má.

Prostory sociální sprchy v ulici 17. listopadu jsou skromné, ale je v nich vše potřebné: sprchový kout a WC, stolek a židle v předsíňce slouží lidem bez domova k odložení věcí a odpočinku. A je tu i malý skládek šatstva, které je v případě potřeby vydáváno. Zastihli jsme zrovna jednoho klienta, který nám při odchodu řekl: „Je to tady super, dobrý přístup. Jsem rád, že se můžu umýt a nemusím chodit špinavý. Je to důležité. Vypadám, že se o sebe aspoň trochu starám, a nerezignuju úplně.“

Sociální sprcha je otevřena pro osoby bez přístřeší a lidi v nouzi v pondělí a středu od 10 do 14 hodin. V současné době se podařilo sehnat na její obsluhu dva dobrovolníky, takže nyní je přechodně otevřena až do 15.30 h. Jak se bude otevírací doba dále vyvíjet, se uvidí podle potřebnosti a podle časových možností dobrovolníků. „Dobrovolník se osvědčil,“ říká sestra Pavla, „když přijde klient, ujme se ho, sepíše s ním jednoduchou evidenci, zavede ho do sprchy, a podle toho, co potřebuje, vydá oblečení nebo ochranné roušky. Po použití sprchy ještě vydesinfikuje přístupovou cestu. Dnes odpoledne má přijít druhý dobrovolník, takže každý by zajistil jeden provozní den, když to dobře půjde…“ Sestra Pavla také vítá znovuotevření sociální sprchy: „Za týden od otevření máme už pět návštěv, je to potřebná služba.“ A dodává, že od začátku roku do 11. března, kdy se sociální sprcha uzavřela z důvodu ochrany před šířením koronaviru, zaznamenali 30 návštěv. Někteří lidé chodí pravidelně, jiní se objeví jednorázově.

Současná krizová situace postavila každého z nás do neznámé pozice a zcela nových souvislostí. Na pohled jsme se zeptali i sestry Pavly, členky řeholní Společnosti sester Ježíšových. „Myslím na osamělé lidi i na rodiny, které jsou teď víc spolu. Může jim to být ku pomoci k prohloubení vztahů, ale je to i náročné, zvlášť pokud někteří její členové spolu neladí. Mnozí také zažívají finanční nejistotu a ptají se, jak to všechno bude… Přála bych každému, aby uslyšel v srdci slova papeže Františka: ‚Svět po epidemii bude jiný, ale stále stejně Bohem milovaný´. Krize je také výzvou. V tomto směru ve mně rezonují slova kazatele papežského domu, P. Raniera Cantalamessy: ‚Jediná věc, které bychom se měli bát, je, že po té epidemii zůstaneme stejní.‘“

PKP Ústí

Iva Marková