Adopce na dálku
25. listopadu 2021 z naší Charity

Adopce na dálku

Od prosince 2021 do února 2022 můžete opět přispět na podporu vzdělání chudých indických dětí.

Letohradská farnost ve spolupráci s Oblastní charitou podporuje 12 dětí z chudých oblastí Belgaum a Bangalore. Roční náklady na studium jednoho dítěte jsou 6.500,- Kč, z této částky je dítěti hrazeno školné, školní pomůcky, školní brašna a uniforma, cestovní výdaje, strava, základní zdravotní péče a tábor.

„Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života.“ Jan Amos Komenský

Pokud byste chtěli dětem přispět, můžete tak udělat do pokladniček, které jsou umístěny v budově Charity a v kostelech na Orlici, v Lukavici, v Mistrovicích a v Letohradě, nebo na účet OCHUO 831240611/0100 s VS 911011.
Srdečně děkujeme.

Projekty adopce na dálku jsou jednou z možností podpory potřebných v různých zemích světa. Jedná se o pomoc dětem, které žijí ve velice špatných životních podmínkách a které by bez cizí pomoci těžko získaly potřebnou zdravotní péči nebo mohly dosáhnout vzdělání, které pro ně může být cestou k lepšímu životu v dospělosti. Sponzoři si prostřednictvím zprostředkovatelských organizací vybírají, které dítě následně finančně podporují. Mezi dětmi a adoptivními rodiči může dojít k vytvoření vztahu, který je založen na vzájemném kontaktu pomocí korespondence. V České republice tyto projekty fungují od roku 1993. První je začala realizovat Charita Česká republika, resp. Arcidiecézní charita Praha, a projekty byly pojmenovány Adopce na dálku. Po velkou část devadesátých let byla Charita Česká republika jediným realizátorem těchto programů a pojem adopce na dálku se rozšiřoval v mediích a mezi lidmi. Později se přidaly další organizace – Adopce Surya, Dálková adopce PLUS apod. Je důležité zmínit, že pojem adopce na dálku je pouze českým a slovenským fenoménem, který nemá ve světě obdoby, jelikož se formálně o adopci nejedná. V zahraničí je častěji používán termín sponzorování dětí z rozvojových zemí.

Základní podmínkou pro zařazení dítěte do programu je skutečnost, že dítě bez pomoci projektu nemůže z finančních důvodů docházet do školy nebo by z obdobných důvodů muselo školní docházku předčasně ukončit. Současně se posuzuje i zájem dítěte o vzdělání a studijní předpoklady. Pro výběr dětí do projektu je nepřípustná jakákoli diskriminace z hlediska náboženství, kast nebo pohlaví. O výběr dětí k adopci se starají místní partnerské organizace.

Adopce na dálku - Dopisy od dětí pro dárce

Markéta Drmotová Ph.D.