Máme menší cíle, ale hmatatelné výsledky
6. října 2022 Aktuálně z naší Charity

Máme menší cíle, ale hmatatelné výsledky

Pracovníci a klienti Sociálně terapeutických dílen Miriam Králíky přivítali na dni otevřených dveří 4. října cca 130 návštěvníků.

Vedle starostů z Králík a Červené Vody přišly na Den otevřených dveří pečovatelky Sociálních služeb Králicka s klienty, ředitel a pracovníci Domova důchodců sv. Zdislavy z Červené Vody, učitelky s dětmi ze dvou mateřských škol a základní školy speciální a další občané z města i okolí. Zájemci si prohlédli zázemí služby, výtvarnou a dřevařskou dílnu, společenskou místnost s kuchyňkou a samozřejmě obchůdek nabitý krásnými upomínkovými předměty, které vyrábějí klienti STD.

„Každý klient se chce něčemu naučit, na tom společně pracujeme. Nemáme velké cíle. Někoho učíme třeba se podepsat, pro některé je cílem samotná práce,“ popisuje vedoucí Miroslava Kopecká, jak služba funguje. „Máme ale hmatatelné výsledky. Všichni naši klienti se posunuli kupředu v pracovních dovednostech. Ti, kteří zpočátku měli zájem spíš jen o mobil a jídlo, teď přijdou do dílen, sami připraví pomůcky, nářadí a těší se na práci. Jedna dívka se u nás naučila šít, pak si koupila šicí stroj a šila i doma. Když pak onemocněli její rodiče, zvládla se dokonce postarat i o ně.“

Sami klienti ve slavnostním oblečení s opravdovým zájmem vítali každého návštěvníka. Každému nabídli vlastnoručně připravené pohoštění, s každým si srdečně popovídali. Dokážou vyrobit krásné upomínkové předměty, které si lidé rádi koupí. A to je důvod k radosti.

Den otevřených dveří v STD proběhl k příležitosti pěti let činnosti služby.

20221004_111009v20221004_102930

Bc. Iva Marková