Strach a bolest prožívají ti, co zůstali, i ti, kteří odešli
22. února 2024 Aktuálně z naší Charity

Strach a bolest prožívají ti, co zůstali, i ti, kteří odešli

Již dva roky nevěřícně pozorujeme situaci na Ukrajině, odkud k nám přicházejí její občané. Oblastní charita Ústí nad Orlicí (OCHUO) prostřednictvím Centra pomoci cizincům (CPC) pomáhá těmto lidem integrovat se do českého prostředí. Na Ukrajině zuří válka. Řada jejích obyvatel přišla o majetek, řada z nich má v rodině raněné a mrtvé. Stali se lidmi na okraji, odkázanými na milost či nemilost druhých.

S každým člověkem, který k nám přijde, prožíváme jeho osud,“ vypráví vedoucí CPC Veronika Pešková. „Začínají tady úplně od nuly. Po jejich domovech zůstala jen díra v srdci. U každého klienta vnímáme strach a bolest. Někdy bojují s nepochopením, ale přesto se snaží postavit na vlastní nohy.“

S jakými problémy po dvou letech do Centra pomoci cizincům lidé přicházejí? „Hodně se řeší samostatné bydlení, protože ubytovny v Pardubickém krajin nejsou, “ shrnuje Veronika. „Někdo má i zálohu na kauci, ale často se setkáváme s odmítnutím pronajímatelů, když řekneme, že o byt by měl zájem někdo z Ukrajiny.“

Dalším tématem, které v CPC řeší, je šikana ve školách. „Potkáváme se často se šikanou ze strany českých dětí, ale i mezi ukrajinskými dětmi vzájemně. Na děti to vše hodně doléhá, a většinou si s tím neumí poradit. Snažíme se dát ukrajinským dětem prostor pro setkávání mimo školu, aby se poznaly mezi sebou, a netrávily čas jen s mobilem nebo u počítače. Naše pracovnice Táňa Dikan pracuje s dětmi ve školách už delší čas, a teď teprve vidíme dílčí úspěchy. Některé děti se posunuly od vzdoru, zlosti a nesnášenlivosti ke smířlivějšímu vnímání života kolem sebe,“ popisuje vedoucí Centra pomoci cizincům a dodává, že se těší také na příměstské tábory, které budou pro ukrajinské děti v létě otvírat. Právě tam by se mohly více poznat mezi sebou a něco se přiučit.

Prioritní pro každého člověka, žijícího v cizí zemi, je schopnost domluvit se. Oblastní charita pořádá kurzy českého jazyka, které už druhým rokem obětavě vede paní Albína Kovtun (Naše jazyky jsou si velmi podobné). Znalost češtiny jim pak dává šanci sehnat lepší zaměstnání nebo navázat nové vztahy.

Míra integrace je u každého různá. Záleží na individuálních schopnostech (třeba se „jen“ naučit cizí jazyk), na vzdělání, na pracovitosti a ochotě začínat každý den znovu. Znovu vstát, znovu věřit, znovu nemyslet na to, co se děje doma. Tak o tom vypráví Táňa Šymanska, sociální pracovnice CPC. Když sehnala práci v Charitě, ulevilo se jí. Mohla konečně vypustit myšlenky na válku, protože sama začala pomáhat potřebným. Vedle sociální práce ještě Táňa chodí uklízet na čtyři místa u dalších zaměstnavatelů.

„Práce mám hodně. Potřebuji ledasco zaplatit - moje dcera tady studuje střední školu, starám se o maminku. Ale hlavně musím zaměstnat hlavu, abych nemyslela na to, co se děje doma - mám na Ukrajině syna s dětmi. Píše mi o sirénách a denodenním útěku do krytu. A tak pořád někde uklízím - zaměstnávám ruce, aby hlava nemusela přemýšlet. Kdybych seděla doma u televize, budu jen brečet. Musím pracovat, abych se zbavila negativních myšlenek,“ popisuje Táňa.

Nedávno přivezla do Čech svoji maminku. „Ona tak psychicky trpěla při každých sirénách. Když přijela sem, nemohla se nabažit spánku. Spát klidně celou noc je na Ukrajině nemyslitelné!“ vysvětluje Táňa, pro kterou se Orlickoústecko stalo druhým domovem. „Jsme tady moc spokojení. Často si říkáme s kamarádkou, jaké máme štěstí, že nás odsud nikdo nevyhání. Mám dojem, že tady nikomu nevadíme. Ani netušíte, jak jsme za to vděční.“

Veronika Pešková na závěr čte dopis od bývalých klientů. Vrátili se na Ukrajinu, protože nedokázali na svůj domov zapomenout: ,,Nestihli jsme se ani rozloučit, ale neloučíme se. Chceme, aby nastal čas, kdy k vám budeme moci přijet jako turisté, ne jako uprchlíci. Moc Vám děkujeme za Vaši pomoc. Naše země se nyní nachází v mimořádně složité situaci. Vaše pomoc a oddanost našemu zármutku nám dává víru, že náš národ má budoucnost. Od nás osobně a jménem každého Ukrajince Vám děkujeme za Vaši laskavost a upřímné srdce. Objímáme Vás a čekáme na návštěvu v době míru.“

Oblastní charita Ústí n.O. podpořila v letech 2022-2024 uprchlíky z Ukrajiny:

Počet rodin, které nás kontaktovaly                           612 (se 75 % z nich pracujeme dosud)

Počet návštěv                                                                4.688

Počet osob, které prošly kurzy českého jazyka        600

Počet lidí z Ukrajiny, kteří pracují v OCH UO                 7