Dluhy z pohledu věřitelů. Co dělat, když někdo dluží vám?
14. září 2020 z naší Charity

Dluhy z pohledu věřitelů. Co dělat, když někdo dluží vám?

Informace z Občanské poradny Ústí nad Orlicí.

Věřitelé se musí o svá práva hlásit sami. Co tedy dělat, když vám někdo dluží na nájmu, půjčili jste peníze a dotyčný vám je nevrací či váš dlužník vstoupil do insolvence?

1. Když někomu půjčujete peníze, sepište o tom spolu smlouvu. Smlouva sice nezaručí, že dlužník bude splácet, ale dá vám možnost vymáhat své peníze zpět.
  2. Pokud jste půjčili někomu peníze bez smlouvy, můžete spolu sepsat dodatečně uznání dluhu.
  3. Jestliže dlužník peníze přes ústní urgence nevrací, vymáhejte své nároky včas, promlčecí doba je totiž tříletá! Pošlete mu doporučeně předžalobní upomínku.
  4. Pokud dlužník nereaguje, podejte návrh na vymožení peněz k soudu. Jakmile máte v ruce rozsudek, promlčecí doba je již 10 let.
  5. Neváhejte s exekucí, návrh podáváte k exekutorovi, kterého si sami vyberete. Je možné, že exekutor po vás bude chtít uhradit zálohu na služby pro případ, že by nic nevymohl. Zvažte podání návrhu, když víte, že je dlužník nemajetný, nebo že má více exekucí. Vaše peníze mohou být v tomto případě nevymožitelné.
  6. Po celou dobu si hlídejte insolvenční rejstřík. Když dlužník vstoupí do insolvence (osobní bankrot), ani dlužník, ani soud nemá povinnost vás o tom informovat. Jako věřitel pak máte 60 dní na to, abyste svou pohledávku přihlásili. Když to neuděláte, o své peníze pravděpodobně přijdete. Pokud se totiž dlužník úspěšně oddluží, soud jej osvobodí i od nepřihlášených pohledávek. Insolvenční rejstřík najdete na https://isir.justice.cz/

Pokud si nevíte rady, se vším vám rádi pomůžeme v Občanské poradně v Ústí nad Orlicí. Informace o provozní době a kontakty na občanskou poradnu najdete na www.uo.charita.cz nebo je získáte na telefonu 734 281 415.