OBLASTNÍ CHARITA PRACUJE NAPLNO I NYNÍ
30. října 2020 z naší Charity

OBLASTNÍ CHARITA PRACUJE NAPLNO I NYNÍ

Rozhovor s ředitelkou Oblastní charity Ústí nad Orlicí Ing. Marií Malou o současné situaci.

Změnilo se něco v Charitě dalšími omezujícími opatřeními proti šíření koronaviru?
  Jaký je rozdíl oproti krizovému stavu na jaře a nyní?
  Jak pracovníci Charity zvládají současnou situaci?

Na to jsme se zeptali ředitelky Marie Malé:

„Na jaře ministerstvo služby zavřelo (kromě přímé péče). Teď všechny služby fungují, a to je dobře. Vidím důležitost preventivních služeb. Lidem, kteří na svoji situaci nestačili vlastními silami v časech "bezcovidových", by se jejich problémy velmi rychle prohlubovaly. Třeba nízkopráh pro děti a mládež: Izolovanost se některých mladých natolik dotýká, že nenabídne-li jim někdo pomocnou ruku, budou situaci řešit podle svého…. Velmi náročné situace v rodinách řešíme v rámci sociálně aktivizačních služeb. Rodiny teď nesou velkou zátěž a některé si s tím neví rady. Mnozí rodiče zůstali doma s omezenými příjmy. Mají učit své děti, přestože na to nemají schopnosti ani technické vybavení, potřebné k výuce. Rodiče s dětmi jsou spolu nyní 24 h denně… Tohle všechno teď řeší naše pracovnice. Jsou to situace uvnitř rodin, které nejsou vidět, ale stály by za větší pozornost.“

Současný stav služeb a činností v Oblastní charitě k 27. říjnu 2020:

• Všechny zdravotní a sociální služby fungují za zvýšených hygienických opatření
  • Pracovníci a klienti mohou využít duchovní telefonické linky
  • Uvítají dobrovolníky na nákupy seniorům v Ústí nad Orlicí a na úklid v DPS sv. Kryštofa i v Centru pod střechou v Letohradě
  • Tříkrálová sbírka proběhne jinou formou než dosud, další informace se zpřesňují
  • Charitní ples v únoru 2021 je ZRUŠEN

„Všechny naše služby fungují a já moc děkuji jejich vedoucím a pracovníkům. Situaci zvládají s klidem a nadhledem. Jsou skvělí! Všem za to moc děkuji.“ uzavírá ředitelka Malá a dodává: „Děkuji také každému za sebemenší projev povzbuzení a podpory. Moc nám to v této době pomáhá.“

Iva Marková